Vaker dan ons lief is laten we onze grenzen overschrijden, zowel door anderen als door onszelf. Het resultaat: spanning, wrijving en verslechterde relaties. Hoogste tijd dus om op je strepen te gaan staan. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Assertiviteits- en timemanagementcoach Björn Deusings deelt zijn tips!
-
Definieer je grenzen
Het kennen van je eigen grenzen is noodzakelijk om voor jezelf op te kunnen komen en je assertief op te stellen. Je zal daarom je eigen grenzen moeten verkennen. Voor jezelf en om anderen erop te kunnen wijzen. Het aanvullen van de volgende zinnen kan je daarbij helpen.
- “Anderen mogen niet…”
- “Ik heb het recht om te vragen om…”
- “Om mijn energie te beschermen, is het geoorloofd om…”
Denk goed over deze zinnen na, beantwoord ze en onthoud ze nauwkeurig. Het helpt je om voortaan te herkennen wanneer een ander, of jijzelf, ze overschrijdt.
-
Herken het ‘grensmoment’
Nu jij je grenzen kent, zul je ook moeten leren om ze te bewaken. Oftewel: herken je grensmoment. Dit doe je door nauwgezet op je emoties te letten. Ga af op je onderbuikgevoel – die kriebel in je buik spreekt boekdelen. Zorg dat je je bewust wordt van de signalen, ze helpen je grensoverschrijdend gedrag te herkennen.
-
Geef (op tijd) je grens aan
Ongeacht hoe sterk je in je schoenen staat, altijd zullen zich situaties voordoen waarin jouw grenzen (bijna) worden overschreden. Het is aan jou om op zo’n moment op je strepen te gaan staan. Dat wil je vooral tactisch doen; door de juiste feedbacktechnieken te gebruiken. Houd daarom voor jezelf de volgende regels aan als je je grenzen aan wilt geven.
- Spreek vanuit de ik-vorm;
- Houd je feedback dichtbij jezelf;
- Houd rekening met de gevoelens van de ander;
- Voorkom dat emotie de overhand krijgt.
-
Blijf jezelf ontwikkelen
Om te blijven groeien in het aangeven van je grenzen, is veelvuldig oefenen essentieel. Dat kan natuurlijk in alledaagse situaties, maar ook tijdens een training feedback geven. In een veilige omgeving leer je over zelfrespect, grenzen aangeven en confrontaties aangaan.