Meditatie houdt 3 grote pijlers in, hetzij: herkennen, loslaten en terugkeren. Het kan gezien worden als een proces waarbij de geest gemanaged wordt. We omschrijven de 3 grote pijlers in dit artikel wat uitgebreider. Herkenning is wanneer je afdwaalt van het punt waarop je de focus legt als je aan het mediteren bent. Hierna moet je de aandacht van deze afleiding loslaten en nadien keer je terug naar het object waarop je de focus had gelegd. Herkennen, loslaten en terugkeren is dus eigenlijk heel simpel.
Een uitdaging voor een starter
Als je pas gaat mediteren, kan het een uitdaging zijn om deze 3 pijlers goed te beheersen. Het is een vaardigheid die je moet leren en waarbij je beter wordt naarmate de tijd verstrijkt. Hoe meer je gaat mediteren, hoe beter je het dus onder de knie gaat krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je gedachten de hele tijd afdwalen naar andere zaken, zonder dat je ze kan loslaten en kan terugkeren naar het aandachtspunt. Misschien ga je zelfs in negatieve gevoelens en gedachten verstrikt raken, misschien word je geïrriteerd, verveeld, zelfkritisch, of krijg je met nog andere zaken te maken. Als je dit ervaart, hoef je niet te vrezen. Ook dit maakt deel uit van meditatie, zeker als je een beginner bent. Je bewustzijn wordt vergroot via meditatie. Je aandacht moet bewust gefocust worden en je moet leren om de herkennen en te accepteren wat je gedachten doen. Ook moet je leren om deze afleidingen los te laten. Elke keer opnieuw moet je dit leren. Bij de ene persoon gaat dit al wat vlotter dan bij de andere.
Herhaling is goed
Het is goed dat je het proces van herkennen, loslaten en terugkeren herhaalt. Op die manier ontwikkel je een bepaald gevoel van gemak bij het beheersen van gevoelens en gedachten. Je gaat een bepaalde vrijheid ondervinden waarbij je je kan concentreren en dingen kan loslaten. Als je mindfulness tijdens meditatie gaat beoefenen, zal je je vermogen vergroten om tijdens bepaalde momenten in je leven met meer gemak en vrijheid om te gaan.
Luisteren naar ons lichaam
Onze hersenen en ons lichaam zijn niet gemaakt om altijd in overdrive te gaan. We zijn gemaakt om dingen te doen, om actief te zijn, om af en toe te rusten en te herstellen. Ons lichaam herstelt zichzelf en in onze slaap wordt er verwerkt wat we hebben meegemaakt. Eventuele schade kan op die manier ook worden genezen. Dit hoeft niet altijd in onze slaap te gebeuren, maar het kan ook via meditatie en mindfulness gebeuren. Het is belangrijk dat we naar ons lichaam en onze geest luisteren, dat we het evenwicht dat we nodig hebben respecteren. Zo niet kan ons lichaam in de war geraken. We kunnen namelijk uitgeput geraken, we kunnen depressief worden, we kunnen angstig worden, enzovoort. Als we deze toestand ervaren, moeten we de tijd nemen voor ons lichaam en alle negatieve invloeden uit onszelf verwijderen. Als we niet naar ons lichaam luisteren, kan dit negatieve gevolgen hebben. We kunnen er ziek door worden, of zelfs hartproblemen krijgen door te veel stress.